DATORFODRAL

Det är väldigt vanligt att man tar med sig sin laptop idag. Oavsett om den ska med på en resa, till skolan eller till jobbet så finns risken för skador eller repor. Denna risk kan minimeras och förebyggas genom att använda ett bra datorfodral. Vi har ett brett sortiment på olika datorfodral i olika designer, storlekar och material. 

Ett av de vanligaste materialen är neopren. Detta är samma material som används till dykardräkter. Materialet är vattentätt, har en dämpande effekt och är lätt att trycka på. Vill man ha ett annat alternativ så finns det datorfodral i tyg, skinn, nylon, läder och ullfilt. De flesta av våra datorfodral är konstruerade på så sätt att repor, stötar och vattenskador ska förebyggas. 

Fördelen med ett datorfodral eller "sleeve" är att endast laptopen ligger invändigt och att den alltid är skyddad. Denna kan sedan förvaras i en väska och även där vara skyddad mot andra föremål. På så sätt behöver man inte oroa sig att exempelvis nycklarna skramlar i väskan.

Datorfodral 11 – 15 tum

Skärmstorleken på en dator, exempelvis 13 tum är längden på skärmens diagonal tvärs över. Två olika skärmar kan variera i bredd och höjd trots att det är lika många tum i storlek. De flesta av våra fodral är anpassade efter Apples modeller, men kan passa andra datorer också. Vi rekommenderar att man alltid mäter sin dator innan man beställer ett fodral. Vi har datorfodral som passar för 11 tum, 12 tum, 13 tum, 14 tum, 15 tum och har även flera datorfodral mer specifika storlekar så som 11.6 tum, 13.3 tum och 15.6 tum.

Det här ska du tänka på innan du köper ett datorfodral

Här kommer några tips på vad man kan tänka på vid köp av ett nytt datorfodral. De flesta tips kommer från kundrecensioner och erfarenheter från de tusentals fodral vi sålt genom åren. Oavsett om fodralet används dagligen inom jobbet & skolan eller vid enstaka tillfällen under resor finns det en del att tänka på innan man köper in ett. En del ser ett datorfodral enbart som ett skydd för datorn, men andra ser även det som en accessoar och anser att även att ett datorfodral ska ha rätt estetik. I nedanstående punkter sammanställs de vanligaste frågor vid köp av ett datorfodral.

  • Behov: identifiera ditt behov och hur du ska använda ditt datorfodral. Skall fodralet bäras synligt eller skall det förvaras i en större väska, exempelvis ryggsäck. Hur ofta fodralet används är också en faktor som kan avgöra materialval.

  • Materialval: Ifall datorfodralet skall bäras synligt och kanske utsätts för väder och vind rekommenderar vi ett material som tål detta. Det finns dock inga material som är 100% vattentäta så att man kan dränka dem i vatten. Däremot tål de om det kommer lite regn eller om man råkar stänka lite kaffe på det. Dessa material är neopren och nylon. Polyester och PU-läder är också delvis vattentätt. En del av fodralen finns även med inbyggt foam vilket är stötdmpande. För den som är extrarädd för att tappa sin dator rekommenderar en sådan modell.

  • Storlek: Att välja rätt storlek på fodralet är oftast det svåraste och det som resulterar i att man ibland får skicka tillbaka fodralet för att byta ut mot en annan storlek. Detta kan enkelt undvikas genom att kolla på vad det är för datormodell man har. På en Apple MacBook görs detta enkelt genom att klicka på Appleymbolen högst upp till vänster. Välj därefter ”om den här datorn”. Överst kan man utläsa datormodell, exempelvis Retina, 12 inch , Early 2015.

    Genom att sedan googla på modellen går det enkelt att få fram storleken. Övriga datormodeller kan googlas efter modellnamn. Det går självklar att använda sig av ett måttband och mäta för hand.

    Måttet på våra datorfodral är angivna som yttermått. Lägg då på 1-2 cm på fodralet utöver datorns mått så att denna får plats i fodralet. Ifall laddaren också ska förvaras i fodralet bör ytterligare några cm läggas på. Det är även viktigt att jämföra datorns form mot fodralets form. Om datorn är fyrkantig och har skarpa hörn kan det hända att den inte passar i ett fodral med rundade hörn trots att bredd och läng är den samma. Här kanske ett lite större fodral borde väljas.

  • Design: De flesta fodral går att få i olika kulörer och vissa är även mönstrade. Här är det smaksak som gäller. Vissa fodralmodeller har även utvändiga fack för laddare och accessoarer som exempelvis pennor och mobilladdare. Tänk på att fodralet blir betydligt tjockare när dessa utvändiga fack fylls. För den som önskar ett slimmat fodral rekommenderar vi att inte välja fodral med utvändiga fack då det oftast är dubbelt lager tyg samt dragkedja där. Det finns även fodral med dolda handtag som kan fällas ut. Dessa blir som någonting mellan en datorväska och ett datorfodral. Vi har valt att inte sälja fodral av denna modell då de oftast blir betydligt tjockare än traditionella datorfodral.

Drift & produktion:  Wikinggruppen